Činjenice o majčinstvu koje niste znali

Činjenice o majčinstvu koje niste znali

Postoji više od 2 milijarde majki u cijelom svijetu, a otprilike 4,3 bebe rađaju se svake sekunde. Prosječna mama otprilike će promijeniti 7300 pelena do trenutka kada njezino dijete napuni dvije godine, sve ostale zanimljivosti koje smo pronašli o majčinstvu donosimo vam u nastavku.

Srce raste u trudnoći
Jednom kad postanete majka srce će osim figurativno narasti i doslovno. Volumen vaše krvi povećava se do 50%, a srce kuca brže i jače.


Bebe plaču već u maternici
Vaše dijete zapravo počinje plakati puno prije rođenja. Istraživanja su pokazala da bebe počinju plakati u maternici već s 28 tjedana.


Moguće je biti trudna više od godinu dana
Najduža trudnoća ikad zabilježena bila je trudnoća žene po imenu Beulah Hunter iz Los Angelesa. Beaulahina trudnoća trajala je 12 i pol mjeseci.

Majčin dan
Visoke žene imaju veću vjerojatnost začeti blizance
Prema studiji objavljenoj u Journal of Reproductive Meidicne, žene više od 167 cm imaju veću vjerojatnost da će začeti dvojajčane blizance. To je zato što visoke žene imaju više razine određenog proteina koji se oslobađa iz jetre, a koji je povezan s povećanom ovulacijom.

Vaša stopala mogu narasti i za jedan cijeli broj
Kad ste trudni, nije neuobičajeno da rastu stopala. Postoji nekoliko razlog za to uključujući oslabljivanje ligamenata što dovodi do širenja stopala zbog spuštenog svoda stopala, debljanje u trudnoći i oticanje.


Trudnice koje pate od žgaravice imaju veću vjerojatnost da će roditi bebe s puno kose
Istraživači Sveučilišta John Hopkins dokazali su da je ono što se nekad smatralo bapskom pričom. To je zato što žene s visokom razinom određenih hormona mogu uzrokovati žgaravicu, a ti isti hormoni mogu igrati ulogu u tome koliko će dlaka narasti na bebi.

Bebe se mogu roditi sa zubima
Studije su pokazale da se će na svakih 2000 rođenih beba jedna imati zub. Ti zubi su poznati kao natalni zubi i liječnici ih mogu izvaditi kako ne bi došlo do gušenja jer su često klimavi.

Najteža beba na svijetu težila je više od 10 kilograma
Beba rođena 1955. godine u talijanskom gradiću Aversa upisana je u Guinessovu knjigu rekorda kao najteže novorođenče na svijetu, koje je preživjelo porod.

Kroz povijest postojali su mnogi oblici kojima se slavilo majčinstvo
Rimljani i Grci imali su svoje festivale na kojima su slavili majčinstvo, a danas se Majčin dan širom svijeta slavi druge nedjelje u svibnju. Procjena je da se samo na cvijeće svake godine prilikom obilježavanja ovog dana potroši oko 2,4 milijardi dolara, a ukoliko želite svoju majku razveseliti sitnicom za ovaj dan donosimo vam posebnu kategoriju poklona za ovu prigodu.

 

Natrag na blog

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.